5 συνηθισμένα λάθη μητρικού θηλασμού και πώς να τα αποφύγετε

Ο Μητρικός Θηλασμός μπορεί να είναι φυσικός αλλά δεν σημαίνει οτι είναι και εύκολος.

Όσο κι αν γνωρίζετε καλά  το πώς θα το κάνετε υπάρχει πάντα κάποιο σημείο για να βελτιωθείτε.Θα σας πούμε κάποια συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι μαμάδες που θηλάζουν αλλά και τρόπους για να τα αποφύγετε.

 

Λάθος Νο 1

Το να νομίζετε οτι ο πόνος είναι φυσιολογικός.

Αν ο θηλασμός προκαλεί πόνο στις ρώγες, είναι σημάδι οτι κάτι δεν πάει καλά και οτι θα πρέπει να το κοιτάξετε το συντομότερο. Ο μητρικός θηλασμός είναι όπως κάθε άλλη φυσιολογική λειτουργία, όπως το να πηγαίνουμε στην τουαλέτα ή το να αναπνέουμε!.. οπότε αν κάτι δεν πάει καλά και πονάμε θα πρέπει σιγουρα να το αναφέρουμε ώστε να δούμε γιατί.  Ο πόνος στις ρώγες θα μπορούσε να είναι σημάδι οτι κάτι φράσει την ροή και ίσως χρειάζεται να αλλάξει η γωνία με την οποία θηλάζετε. Αν πονάει το στήθος σας συνολικά και όχι μόνο οι ρώγες, ίσως να έχετε αγγειοσπασμούς. Αυτό δίνει την αίσθηση καψίματος στο στήθος σας. Αυτοί προκαλούνται από μείωση της ροής του αίματος που οφείλεται σε κάποια φραγή που υπάρχει. Όταν το μωρό απομακρύνεται από το στήθος η αίσθηση του καψίματος ξανάρχεται σαν να νιώθετε «βελόνες» .

Ποτέ μην αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, γιατί όταν υπάρχει κάποια φραγή μπορεί το σώμα σας να μην μπορεί να βγάλει πολύ γάλα που θα οδηγήσει σε μπλοκαρισμένους αγωγούς και τελικά πιθανόν σε μαστίτιδα. Το σημείο περάσματος του γάλακτος είναι το κλειδί για να μπορεί να υπάρξει μια σωστή ροή.

 

Λάθος Νο 2

Αγνοώντας την δική σας πείνα και δίψα

Ο Θηλασμός μπορεί να «πάρει» πολλά από το σώμα σας. Για να φτιάξει το γάλα θα πάρει συστατικά από το αίμα, τα κόκκαλα, τους μύες, ώστε τελικά το γάλα να είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά εσείς ως μητέρα θα αισθανθείτε την έλλειψή τους αν δεν φροντίστε για την αντικατάστασή τους. Έτσι αν νιώθετε εξαντλημένη αυτό μπορεί να σας επησεάσει σωματικά αλλά και νοητικά. Να αισθανεστε πιο κουρασμένη για παράδειγμα. Η αφυδάτωση μπορεί  επίσης να συμβάλει σε αυτό, καθώς επίσης και το γεγονός οτι δεν κοιμόσαστε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου δεν σας αφήνει να φροντίσετε τον εαυτό σας, οπότε σας προτείνουμε να παρετε τις κατάλληλες βιταμίνες πάντα με την συμβουλή του γιατρού σας, ώστε να κρατήσετε την διατροφή σας σε καλά επίπεδα.

 

Λάθος Νο 3

Όταν αγνοείτε την πιθανότητα να έχει μπερδευτεί η γλώσσα του μωρού

Συμβαίνει συχνά να μην παίρνουμε στα σοβαρά οτι το μπέρδεμα της γλώσσας του μωρού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον θηλασμό. Είναι σημαντικό το πίσω μέρος της γλώσσας του μωρού να μην είναι σφιγμένο, γιατί αυτό είναι το σημείο που επιτρέπει τελικά να περάσει το γάλα. Ένα σημάδι που δείχνει ότι η γλώσσα κάπως μπερδεύεται την ώρα του θηλασμού, είναι το πόσο συχνά τρώνε, γιατί τα μωρά αυτά παίρνουν μικρές ποσότητες γάλακτος με αποτέλεσμα να ζητάνε συχνότερα να θηλάσουν. Αυτό μπορεί να έχει και ως αποτέλεσμα να παίρνει λάθος μήνυμα το σώμα της μητέρας ότι δεν χρειάζεται να «κατεβάσει» περισσότερο γάλα. Είναι σαν να χτυπάει κάποιος την πόρτα πολύ απαλά και να μην ακούμε να την ανοίξουμε, ενώ αν χτυπούσε πολύ δυνατά τότε σίγουρα θα την ακούγαμε.  Το ίδιο συμβαίνει και με την γλώσσα, όσο καλύτερα λειτουργεί τόσο το σώμα της μητέρας θα ανταποκριθεί καλύτερα στο να δώσει κατά τον θηλασμό  το γάλα που χρειάζεται.

 

Λάθος Νο 4

Όταν υποθέτετε ότι το να πάρει ο ύπνος το παιδί σας ενώ το θηλάζετε σημαίνει και ότι χόρτασε.

Δεν είναι καθόλου κακό να κοιμηθεί ένα παιδί στην αγκαλιά σας την ώρα που το θηλάζετε. Αλλά αν το παιδί αυτό το βάζετε για ύπνο στο στήθος σας και ξυπνάει μετά από 5 λεπτά ανήσυχο, ή γενικά δεν κοιμάται αρκετά και ξυπνάει σε μισή ώρα για να ξαναφάει, τότε κάτι θα πρέπει να βελτιωθεί.  Ένα παιδί μπορεί να το πάρει ο ύπνος χωρίς να έχει χορτάσει γιατί δεν παίρνει αρκετό γάλα, και ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από αυτή που απορροφά το σώμα του. Το να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πότε το παιδί σας έχει χορτάσει πριν το βάλετε για ύπνο θα είναι κάτι πολύ βοηθητικό και για τους δυο σας. Ένας τρόπος να ελέγχετε αν έχει χορτάσει είναι το τεστ «βάζω κάτω». Δηλαδή ακουμπάτε το μωρό σας κάτω, χωρίς να το ηρεμήσετε ή να το νανουρίσετε παραπάνω,  και  αν αρχίζει να λαγοκοιμάται σηκώστε το και βάλτε το στο ύψος της κοιλιάς σας οριζοντίως. Μπορεί να ρεφτεί ή να βολευτεί στα χέρια σας γιατί το χρειάζεται αυτό το  χουζούρι από την φύση του, αλλά αν αρχίσει να γέρνει προς τα πίσω το κεφάλι του και να βάζει τα δάχτυλά του στο στόμα του, τότε σημαίνει ότι ακόμα πεινάει.

 

Λάθος Νο 5

Όταν εσείς επιτρέπετε σε κάποιον άλλον να βάζει στόχους για εσάς για τον θηλασμό, τότε το πιο πιθανό είναι να απογοητευτείτε. Με τον μητρικό θηλασμό αλλά, αυτό που έχεις ως προτεραιότητα είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό που μπορείς για το παιδί σου. Αυτό είναι από μόνο του ο πρώτος στόχος. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να το χειριστούν, άλλοι μπορούν να το δουν ως πρόκληση. Οπότε το καλύτερο για εσάς θα είναι να κάνετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *