5 Τρόποι για να αποτελείτε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας

Είναι γνωστό ότι οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους από τον τρόπο που ζουν οι ίδιοι κάνονταςβή όχι αυτά που πρέπει, ακόμα και όταν δεν είναι κανείς κοντά να τους κοιτάζει. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σκέφτονται και πώς να αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, κατά μεγάλο μέρος μέσα από την παρατήρηση των γονιών τους. Παρακάτω σας προτείνουμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποτελέσετε θετικά πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά σας.

 

  1. Ελέγξτε τα νεύρα σας.

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μας κρατάνε μακριά από το να δημιουργήσουμε υγιείς ανθρώπινες σχέσεις που θα έχουν θετικό πρόσημο για  εμάς. Όταν οι γονείς αφήνουν τον θυμό τους να ξεσπάει αυθόρμητα χωρίς έλεγχο, τα παιδιά ακολουθούν κάνοντας ακριβώς το ίδιο. Είναι μάλιστα πιθανό τέτοιου είδους συμπεριφορά να τα οδηγήσει στο να κάνουν «bulling» στο σχολείο, να μη μπορούν να δρουν με κριτική σκέψη και να μην είναι σε θέση να ελέγχουν τον εαυτό τους.

 

  1. Σταματήστε το παιχνίδι του συνεχούς «κατηγορώ», και βοηθήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι έτοιμος να κατηγορήσει κάποιον, απλά βάλτε φρένο και σκεφτείτε τι ρόλο μπορείτε να παίξετε εσείς σε αυτό. Μπείτε στη θέση του άλλου και συγκεντρωθείτε στο ποια θα μπορούσε να είναι η λύση παρά στο ποιος φταίει.

 

  1. Παραλείψτε να εμπλέκετε πολιτικές συζητήσεις στην μεταξύ σας επικοινωνία.

Πολλές φορές οι συζητήσεις που κάνουν οι γονείς για τα πολιτικά εμπεριέχουν μια μη παραγωγική ένταση που προκαλεί ανησυχία και διχασμό στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στο σπίτι. Επίσης όταν οι ενήλικοι σχολιάζουν άλλους ρατσιστικά για θέματα που αφορούν στην θρησκεία, στην εθνότητα, στο φύλο ή στις σεξουαλικές προτιμήσεις, είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά να κάνουν ακριβώς το ίδιο με εσάς.

 

  1. Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν κόσμο με εξωπραγματικές απαιτήσεις του να είναι κανείς «τέλειος». Όταν οι γονείς παραδέχονται τα λάθη τους και δείχνουν ότι μαθαίνουν από αυτά, διαμορφώνουν γόνιμο έδαφος για μη φόβο για συζήτηση, μη τιμωρητικότητα, για ανάληψη ευθύνης των πράξεών τους και δείχνουν έτσι στα παιδιά τους πώς να μαθαίνουν τον εαυτό τους αλλά και πώς να βελτιώνονται.

 

  1. Δουλέψτε σκληρά για να πετύχετε τους στόχους σας

Όταν οι γονείς βάζουν στόχους και επιμένουν στο να τα καταφέρουν, παρά το όποια εμπόδια εμφανίζονται, δείχνουν στα παιδιά τους πολύτιμα πρότυπα συμπεριφοράς και ζωής που θα τους είναι χρήσιμα για το μακρινό αλλά και το πιο..άμεσο μέλλον. Ανάλογα με την ηλικία που έχουν τα παιδιά σας επιλέξτε τον κατάλληλο τρόπο για να μιλήσετε μαζί τους και να τους κάνετε γνωστό το πόσο δυσκολεύεστε αλλά και το πόσο σημαντικό είναι για σας ότι δεν εγκαταλείπετε τις προσπάθειές σας. Η θετική σας στάση προς την ζωή έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά σας και στον τρόπου που θα αντιμετωπίζουν ό,τι τους συμβαίνει.

 

Να είστε σίγουροι ότι η επένδυση που θα κάνετε στην δική σας ζωή μέσα από τον τρόπο ζωής και την συμπεριφορά που θα επιλέγετε να ακολουθείτε, θα είναι ταυτόχρονα επένδυση και για μια σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας!

 

Πηγή: www.rootsofaction.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *