Η μουσική ως βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους!

Εξαιτίας του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο,  έχει αναπτυχθεί ειδικός επιστημονικός κλάδος που λέγεται νευρομουσικολογία. Έρευνες, βασισμένες σε τεχνικές νευροαπεικόνισης,  που έγιναν στον εγκέφαλο ανθρώπων που ασχολούνται για πολλά χρόνια με την μουσική, έδειξαν ότι ο εγκέφαλός τους διαμορφώνει περισσότερες διασυνδέσεις στους νευρώνες του, σε σχέση με τον εγκέφαλο των ανθρώπων που δεν ασχολούνται με την μουσική. Επίσης δείχνουν πως η μουσική εκπαίδευση από τα πρώτα κιόλας χρόνια (πριν την ηλικία των 7) επιφέρει φυσικές αλλαγές στην δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου. Ο Αϊνστάιν έμαθε να παίζει βιολί όταν ήταν μικρός, ενώ μελέτη του εγκεφάλου του είχε δείξει ότι οι συνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου του ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένες.

 

Αυτή η αυξημένη διασύνδεση των νευρώνων δείχνει να βελτιώνει την ικανότητα απομνημόνευσης, την ακουστική και συναισθηματική λειτουργία, την ικανότητα ευελιξίας  στην συμπεριφορά και την ανταπόκριση γεγονότων, ενώ στα παιδιά που ασχολούνται με την μουσική παρατηρείται καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη  και ικανότητα προσοχής και αντίληψης .

 

Παρατηρήσεις που έγιναν σε μαθητές σχολείων που ασχολούνταν παράλληλα με την μουσική, δείχνουν ότι τα παιδιά αυτά:

 

  • Αναπτύσσουν μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης, χρήσης της γλώσσας και γραφής
  • Έχουν ικανότητα στο να χρησιμοποιούν αριθμούς
  • Παρουσιάζουν ευχέρεια στην διαλεκτική
  • Έχουν μεγαλύτερη επιμονή, ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση δυσκολιών στο διάβασμα και μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία

 

Επιπλέον, η μουσική εκτός από τα οφέλη που έχει στα παιδιά που ασχολούνται με αυτήν ή εκπαιδεύονται στην εκμάθηση ενός οργάνου, επιδρά παράλληλα και στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους. Όταν οι γονείς μοιράζονται μουσικές εμπειρίες με τα παιδιά τους, ακούν ή παίζουν μαζί τους μουσική, ακόμα και όταν χορεύουν ή τραγουδάνε μαζί, προκαλείται ένα  πολύ θετικό αντίκτυπο τόσο στα ερεθίσματα που τους δίνουν όσο και στις αναμεταξύ τους σχέσεις επικοινωνίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμμετέχοντας γονείς και παιδιά σε μουσικές δραστηριότητες, τους φέρνει σε «συγχρονισμό», ο οποίος μεταφέρεται στη συνέχεια και σε άλλες δραστηριότητες στην καθημερινότητα, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται θετικά συναισθήματα που ανοίγουν δρόμους για έκφραση και επικοινωνία.  Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες αλλά και όταν ακόμα τα παιδιά είναι πολύ μικρά ή δεν έχουν γεννηθεί ακόμα.. μέσα από την κοιλιά της μητέρας τους, όταν τους τραγουδάει ή  όταν η ίδια ακούει μουσική.

Με το τραγούδι, όχι μόνο ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά είναι ακόμα μια πολύ καλή άσκηση γλωσσικής ανάπτυξης. Σε μεγαλύτερες ηλικίες το να τραγουδάτε μαζί είτε στο σπίτι, είτε στο ταξίδι με το αυτοκίνητο, είτε στο camping είναι κάτι που σίγουρα εκτός από το να σας φτιάχνει την διάθεση σας απελευθερώνει και σας φέρει πιο κοντά!

 

Πηγή: childdevelopmentinfo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *