4 Ωφέλιμοι , για το παιδί σας , λόγοι να αποκτήσετε κατοικίδιο

Με αφορμή την πάγκοσμια μέρα ζώων (4 Οκτωμβρίου) ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη της συνύπαρξης των παιδιών με ένα κατοικίδιο ζώο στον ίδιο χώρο.Πολλές φόρες οι γονείς λαμβάνουν την επιθυμία του παιδιού τους για κατοικίδιο ως κάτι παροδικό,που θα το ξεχαστεί στην πορεία και έτσι γλιτώνουν ακόμα ένα ”βάσανο” μέσα στο σπίτι. Βέβαια η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου πρέπει να είναι απόφαση όλων των μελών της οικογένειας, καθώς είναι πολύ σημαντικό το κατοικίδιο να λάβει την προσόχη και την αγάπη στο έπακρο.Ας δούμε όμως πως η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου βελτιώνει την ψυχολογία των παιδιών.

1)Συναισθηματική Στήριξη

Το παίδι νιώθει ασφάλεια με την ύπαρξη ενος κατοικίδιου καθώς είναι ο μόνιμος σύντροφος του σε όλες τις ψυχολογικές του μεταπτώσεις.Το παιδί δίνει αγάπη αλλά εισπράττει πίσω την διπλάσια από το κατοικίδιο, πράγμα που το δένει συναισθηματικά μαζί του.Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται την  ύπαρξη  μιας άλλης ζωής και να εξελίσσονται συναισθηματικά.

2)Αντίληψη εννοιών ύπαρξης

Με την συνύπαρξη του παιδιού με το κατοικίδιο,το παίδι αντιλαμβάνεται έννοιες όπως ο κύκλος της          ζωής (γέννηση,ανάπτυξη,γήρας και θάνατος) και εξικοιώνεται με δύσκολες συνθήκες όπως οι  αρρώστιες και ο θάνατος.

3)Κοινωνικοποίηση

Το κατοικίδιο γίνεται ο καλύτερος φίλος του παιδιού,με το οποίο μοιράζονται ατελείωτες ώρες                     παιχνιδιού και διασκέδασης.Έτσι το παιδί δεν νιώθει ποτέ μόνο του και μαθαίνει να εκδηλώνει τα            συναισθήματα του,όχι μονο στο κατοικίδιο του,αλλά και με τους άλλους ανθρώπους.

4)Υπευθυνότητα

Η συνύπαρξη του παιδιού με το κατοικίδιο,του μαθαίνει να γίνεται πιο υπεύθυνο καθώς τώρα                    αναλαμβάνει ευθύνες όπως η φρόντιδα του κατοικίδιου (τάισμα,πλύσιμο, φύλαξη) και καθημερινή            βόλτα (σε περίπτωση που το κατοικίδιο είναι σκύλος).Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ωριμάζει και                μαθαίνει να ενδιαφέρεται και για άλλους, όχι μόνο για τον εαυτό του.

Συμπερασματικά η συνύπαρξη των παιδιών με το κατοικίδιο παρέχει στα παιδιά σημαντικά οφέλη που τα βοηθούν να ωριμάζουν συναισθηματικά και κοινωνικά.Πρίν, λοιπόν, απαγορεύσετε κατηγορηματικά την έλευση ενός κατοικιδίου στην οικογένεια και στο σπίτι σας ,σκεφτείτε καλύτερα πόσο ωφελεί η συνύπαρξη αυτη το παιδί σας αλλά και εσάς τους ίδιους.

Πηγή: https://www.paidiatros.com/paidi/psychologia/animals

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *