Τσουρέκι Babka με μέλι & σοκολατένια κρέμα φουντουκιού by puremomentum
Babka είναι η ονομασία ενός γλυκού ψωμιού πλεγμένου με σοκολάτα εβραϊκής καταγωγής, με πολλές παραλλαγές, γλυκές και αλμυρές
Σημαίνει μικρή γιαγιά στα Πολωνικά & Ουκρανικά όπου ονομάστηκε έτσι από τις αποικίες Εβραίων στις περιοχές αυτές. Ίσως από τις στρώσεις ζύμης & σοκολατάς που παραπέμπουν στις φούστες των γιαγιάδων. Η τεχνική είναι εύκολη, αρκεί να δείτε τις φωτογραφίες.
Θέλω να δώσω ειδική μνεία στα ψημένα φουντούκια που είναι ότι πιο νόστιμο υπάρχει στον κόσμο αυτό. Θα καθιερωθεί εβδομαδιαία ως σνακ. Φανταστείτε τι γίνεται όταν γίνουν σπιτική πραλίνα!
Υλικα
- 500-550 γρ αλεύρι γ.ο.χ. Χρυσός Μύλος
- 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
- μισή κούπα γάλα καρύδας/ ρυζιού Vemondo
- 3 κ.σούπας μέλι Νώμα θυμαρίσιο
- Βούτυρο φυτικό 75 γρ vita d’or
- 2 κ.σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο, με 6 κ.σούπας χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μαχλέπι
1/3 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κάρδαμο - Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- Για την Σοκολατένια κρέμα φουντουκιού:
160 γρ φουντούκια ωμά
200 γρ κουβερτούρα Fin Carre
2 κ.σούπας γάλα καρύδας/ρυζιού
2 κ.σούπας μέλι Νώμα θυμαρίσιο
μια τσιμπιά αλάτι
οδηγιες
- Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, το μέλι και το γάλα.
- Σε μπολάκι ενώνουμε τον σπασμένο λιναρόσπορο με τον χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να πήξει.
- Σε μπολ του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μίγμα βουτύρου με γάλα κ μέλι και τον λιναρόσπορο. Με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Η ζύμη θα πρέπει ελάχιστα να κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλή μάζα και την βάζουμε σε βαθύ μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1.5 ώρα.
- Αφαιρούμε την ζύμη από το μπολ και την απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο.
- Ετοιμάζουμε την σοκολατένια κρέμα φουντουκιού: Σε Bain marie λιώνουμε την σοκολάτα με το μέλι, τα μπαχαρικά και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Απλώνουμε τα φουντούκια σε ρηχό ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 170 C.
- Προσθέτουμε τα ψημένα φουντούκια στο μούλτι και χτυπάμε για 2 λεπτά με τακτικά διαλείμματα για να ανακατέψουμε το μίγμα και για να μην καεί το μούλτι μας.
- Προσθέτουμε την κρέμα φουντουκιού στην λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε την σοκολατένια κρέμα πάνω στην ζύμη μας και κόβουμε στην μέση. Τυλίγουμε τα 2 κομμάτια σε 2 ρολά.
- Κόβουμε κατά μήκος τα 2 ρολά στην μέση και γυρίζουμε την πλευρά με τις στρώσεις σοκολάτας προς τα πάνω. Στριφογυρνάμε τα 2 κορδόνια μεταξύ τους και μετά πιέζουμε τις 2 άκρες προς το κέντρο για να μικρύνουν λίγο. Σε 2 στρογγυλά ταψιά που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, τοποθετούμε τις ζύμες κυκλικά και ενώνουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.
- Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα φυτικό και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο. Έτοιμα!
