Εμβόλιο μηνιγγίτιδας…τι να κάνω;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τις μήνιγγες, δηλαδή τις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Είναι μια πολλή σοβαρή ασθένεια η οποία σχετίζεται με τη φλεγμονή των μηνίγγων και δύναται να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο αν δεν γίνει έγκυρη πρόβλεψη και θεραπεία.

Με δεδομένο ότι η μηνιγγίτιδα βρίσκεται σε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς υπάρχει αύξηση της συχνότητας των μεταδιδόμενων μέσω σταγονιδίων ασθενειών, είναι λογικό το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες γίνεται μια μεγάλη κουβέντα γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια και το νέο εμβόλιο που εγγυάται την αντιμετώπισή της στην ολότητά της, μιας και το μέχρι τώρα υπάρχον εμβόλιο δεν κάλυπτε την οροομάδα Β.

Όπως σε κάθε τι νέο, έτσι και στην περίπτωση του εμβολίου υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν απαραίτητη την λήψη του από τα παιδιά, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να νοσήσουν. Από την άλλη πλευρά στέκουν εκείνοι οι επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν πως το νέο αυτό εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και σε διάφορες χώρες, για να είναι σίγουροι πως δε θα υπάρξουν παρενέργειες σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν, οι μόνες καταγεγραμμένες παρενέργειες είναι αυτές οι οποίες υπάρχουν και στα υπόλοιπα εμβόλια. Δηλαδή πιθανότητα εκδήλωσης υψηλού πυρετού, εμετού, διάρροιας και πονοκεφάλου. Φυσικά, κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει και διάφορες ειδήσεις οι οποίες σχετίζουν ακραίες αντιδράσεις οργανισμών (πυρετός που οδηγεί σε σπασμούς, για παράδειγμα) με την εκτέλεση του εμβολίου. Ωστόσο, αυτά αναφέρονται ως μεμονωμένα περιστατικά και μόνο ως τέτοια πρέπει να αξιολογηθούν.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας και να μην διστάσετε να λάβετε μια δεύτερη ή τρίτη γνώμη από ειδικό στην περίπτωση που θεωρήσετε πως ο δικός σας παιδίατρος αμφιταλαντεύεται. Φροντίστε να θωρακίσετε τα παιδιά σας με το παλαιότερο εμβόλιο το οποίο κάλυπτε όλες τις υπόλοιπες οροομάδες της νόσου. Έπειτα αποφασίστε αν θα κάνετε χρήση και του νέου τύπου εμβολίου.

Να θυμάστε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία για τα παιδιά. Αερίζεται επαρκώς τους χώρους του σπιτιού και ζητήστε από τους εκπαιδευτικούς να πράττουν αναλόγως και στο σχολείο. Τα μικρόβια της νόσου δεν αντέχουν για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Έτσι αν παραμείνετε επιμελείς στον καθαρισμό του αέρα κι αποφεύγετε να συγκεντρώνετε τα παιδιά σας σε κλειστούς χώρους τότε θα μπορέσετε να τα κρατήσετε υγιή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *