Οφέλη των πικάντικων φαγητών +bonus συνταγή για εύκολο, καυτερό κοτόπουλο Tikka Masala
Εάν είστε και εσείς ένας από τους λάτρεις των πικάντικων φαγητών, σας έχουμε ευχάριστα νέα! Πέρα από την ευφορία που χαρίζουν στον ουρανίσκο σας χάρη στην ιδιαίτερη και έντονη γεύση τους, οι καυτερές τροφές λειτουργούν πολύ θετικά και για την υγεία σας με ποικίλους τρόπους. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που είναι καλό να εντάξετε στη διατροφή σας κάτι…hot, ενώ στο τέλος του άρθρου ακολουθεί συνταγή για μαγευτικό κοτόπουλο Tikka Masala που θα σας…κάψει την καρδιά!
Οφέλη
- Βοηθούν στην απώλεια κιλών
Η καψαικίνη που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στις κόκκινες πιπεριές ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και τελικά επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού σας που γίνεται ικανός να κάψει γρηγορότερα, περισσότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα, έρευνες δείχνουν πως όταν τα άτομα που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά, λαμβάνουν μικρότερες θερμίδες λόγω της έντονης γεύσης και αυτό φυσικά συνεπάγεται μικρότερη πρόσληψη θερμίδων.
- Σύμμαχοι στην αποφυγή καρδιακών επεισοδίων και καρκίνου
Αν αναρωτιέστε πως μπορεί να γίνει αυτό αρκεί να μάθετε πως βοηθούν την καρδιά να διαλύει τους θρόμβους στο αίμα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όσοι καταναλώνουν πικάντικες τροφές έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακά επεισόδια ή ακόμα και εγκεφαλικά!
Επιπλέον φαίνεται πως η καψαικίνη καθυστερεί την ανάπτυξη των καρκινογόνων κυττάρων ή ακόμα και την καταστροφή τους!
- Καταπολεμούν τη γρίπη και το κρύωμα
Όσοι συνηθίζετε να γεύεστε καυτερά φαγητά γνωρίζετε ήδη αρκετά καλά την εφίδρωση και την ρινική καταρροή που συνοδεύει τις επιλογές σας. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά λοιπόν που δεν είναι και τα καλύτερα γενικά, βοηθούν πολύ όταν έχετε γρίπη ή κάποιο κρύωμα.
Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά οφέλη όμως τα τρία παραπάνω είναι τα βασικότερα! Μην ξεχνάτε βέβαια πως τα πικάντικα φαγητά κρύβουν και κινδύνους για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχια ή δυσανεξία προς τέτοιες τροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να μειώσετε και να προσαρμόσετε το πόσο πικάντικο θα είναι κάτι που θα καταναλώσετε στις δυνατότητες του οργανισμού σας.
Παρακάτω θα βρείτε μια ινδική συνταγή για κοτόπουλο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και μπορείτε να την προσαρμόσετε ώστε να είναι όσο καυτερή επιθυμείτε ανάλογα με τα γούστα σας!
Κοτόπουλο Tikka Masala
Προετοιμασία: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Μερίδες: 4-6
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
-600 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
-6 κουταλιές της σούπες γιαούρτι πλήρες
-3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
-1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
-1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
-αλάτι
Για τη σάλτσα tikka masala:
-2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, χωρισμένες
-1 μικρό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο σε φέτες
-2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 κουταλάκι του γλυκού κορίανδρου σε σκόνη
-2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
-1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα garam masala (ΕΔΩ δείτε πώς να φτιάξετε το μείγμα αν δεν θέλετε να το αγοράσετε)
-1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
-1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-500 γρ. πολτό ντομάτας
-6 κουταλιές της σούπες γιαούρτι πλήρες
-1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Συνοδεύεται από ρύζι basmati
Εκτέλεση
- Ετοιμάστε το κοτόπουλο
Κόψτε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες και τοποθετήστε το σε ένα μπωλ. Προσθέστε το γιαούρτι, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το αλάτι που είναι η μαρινάρα σας, Αφήστε το μπωλ στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά (ιδανικά 4-6 ώρες) ώστε να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
Έπειτα μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γύρω στα 6-7 λεπτά. Μεταφέρετέ το σε ένα πιάτο.
- Καθαρίστε το τηγάνι που φτιάξατε το κοτόπουλο και αφού κατεβάσετε το μάτι της κουζίνας σας για μέτρια φωτιά προσθέστε το ηλιέλαιο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Προσθέστε όλα τα μπαχαρικά σας και αφήστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα (περίπου για 30΄) Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αρχίσετε να ετοιμάζετε το ρύζι σας.
- Φτιάξτε τη σάλτσα σας: Προσθέτετε τον τοματοπολτό στο τηγάνι με τα μπαχαρικά και αφήνετε ακόμα 4’ πριν προσθέσετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε.
- Τέλος, προσθέτετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να ενωθεί με τη σάλτσα για ακόμη 4’.
Είσαστε έτοιμοι!
Αφαιρείτε από τη φωτιά και σερβίρετε!
Καλή σας όρεξη!